Blog

Datalekken? Kleine bedrijven hebben er significant meer mee te maken dan een jaar geleden. Ook de beveiligingsmethodes laat vaak te wensen over.

Er is de laatste jaren veel te doen geweest over datalekken. Van bekende Hollywood-sterren tot presidentskandidaten, vrijwel overal is er wel een keer iets te doen geweest rondom een datalek. Zo ook bij bedrijven. Wat te denken van de aanval op iCloud van Apple bijvoorbeeld. Datalekken van kleine bedrijven blijven vaak onder de radar, maar bevatten alsnog vaak gevoelige data van mensen.

Datalekken kleine bedrijven

Uit het nieuwe rapport van online cyberbeveiligingsbedrijf Kaspersky blijkt dat ongeveer 36 procent van kleine bedrijven getroffen is door datalekken. Dat is een toename van maar liefst 6 procent ten opzichte van vorig jaar. Spreken we over kleine bedrijven, dan gaat het over organisaties met niet meer dan 50 medewerkers. De genomen maatregelen om cybermisdaden te voorkomen, lijken lang niet altijd toereikend te zijn.

Grote organisaties halen vaak de krant wanneer er datalekken naar buiten komen, maar bij kleine organisaties kan er ook bijzonder vertrouwelijke informatie naar buiten sijpelen. In tegenstelling tot grote bedrijven halen kleine bedrijven vaak niet de voorpagina van een site of krant, omdat er simpelweg ‘niet genoeg’ mensen zijn getroffen. Cyberbeveiligingsincidenten blijven bij kleine organisaties veelal onder de pet.

Dankzij de nieuwe wetgeving rondom privacygevoelige informatie online kan gelekte data verstrekkende gevolgen hebben voor de financiën van een bedrijf. De financiële sancties die gepaard gaan met datalekken zijn namelijk niet mals. Verder valt op dat bij 33 procent van de bedrijven geen centraal cyberbeveiligingsbeleid is. “Bescherm uw organisatie tegen cyberrisico’s” informeert jou als zaakvoerder/IT-verantwoordelijke omtrent de mogelijkheden.  Schrijf je hier gratis in.

Consumentenproducten gebruikt door bedrijven

Een op de vier bedrijven gebruikt zelfs consumentenproducten voor het beschermen van hun eigen digitale gegevens. Deze producten zijn volgens Kaspersky vaak verre van goed genoeg om bedrijfsdata te beveiligen. Datalekken van kleine bedrijven zijn in sommige instanties dan ook wel heel makkelijk te creëren door kwaadwillenden.

General Manager Kaspersky Noord-Europa Martijn van Lom had het volgende te zeggen over het gebruik van consumentenproducten door bedrijven: “Inmiddels biedt de markt meer dan voldoende geavanceerde beveiligingsproducten. Daarmee zijn grote investeringen niet langer nodig bijvoorbeeld voor de inhuur van allerlei experts. Het is een kwestie van kiezen voor het juiste beveiligingsproduct.”

We ondersteunen jou graag in het kiezen van de juiste oplossingen op maat van jouw bedrijf.
Tijdens onze infosessie over cyberrisico’s maken we alvast even kennis.

Bron: Techpulse.be

Contactformulier

Contactformulier
*
reCAPTCHA

Gerelateerde blogs

Door Kelly
20 mei 2020

Data kwijt? Wij kunnen je helpen!

Het gebeurt vaak totaal onverwacht: belangrijke bestanden kunnen niet meer geopend of gevonden worden, of zijn per ongeluk gewist. Heeft u nood aan een data recovery oplossing? Wij kunnen je helpen. Doordacht handelen in geval van nood Vertrouw in geval van nood op professionele datarecovery diensten en softwareoplossingen. Reageer voorzichtig als het om kritieke data […]

Door Ann De Vleeschauwer
7 feb 2020

Waarom hackers u (ook) in 2020 niet zullen sparen (en wat er aan te doen)

De belangrijkste uitdagingen voor u op een rijtje Officiële cijfers van het Centrum voor Cybersecurity België voor het jaar 2019 spreken van een verdrievoudiging van het aantal aanvallen ten opzichte van het jaar voorheen. Net zoals in 2019 zullen hackers in 2020 er opnieuw in slagen om bedrijven van alle groottes en in alle landen […]

Hebt u vragen?

Leer een IT partner kennen die doet wat hij belooft. Die uw bedrijf helpt groeien. En die bovendien uw taal spreekt. U concentreert zich op uw kmo, wij leveren IT services die u klaarstomen voor de toekomst. Dat is ons doel en dat maken we waar. Efficiënt. No-nonsense. Met bakken passie voor het vak.